Перемикачі серія RS 9 / 9.3

Перемикачі серія RS 9 / 9.3

 

Перемикач RS 9/9.3 призначений для регулювання напруги в силових трансформаторах під навантаженням. Завдяки їхній високій надійності, перемикаючі пристрої цієї серії можуть використовуватися в пічних трансформаторах, в трансформаторах для електролізу та ін.

Варіанти виконання можуть бути для роботи в країнах з помірним, тропічним чи холодним кліматом, а також для виконання за вимогами клієнтів.

 

 

 

 

 

 

1. Основні технічні дані перемикаючих пристроїв серії RS 9/9.3

 Таблиця 1 – Основні технічні дані
 Основні технічні дані перемикаючих пристроїв серії RS 9/9.3

Примітки: (1) Перемикачі RS9 з овальним фланцем. Перемикачі RS9.3 з круглим фланцем. Усі інші технічні дані їм однакові.

(2) 700А за спеціального виконання.
(3) Мінімальний обсяг консерватора, обумовлений температурним розширенням олії при зміні температури від -30°Cдо +100°C: ΔV=0.1Vѕ+5 (dm3)

Перемикач RS9 може працювати з номінальним навантаженням при температурі
олії від – 25°C до +115°С.

1.2. Номінальний струм навантаження (Iu), номінальна ступінчаста напруга (Ui), номінальна перемикаюча здатність (PstN).


У таблиці 2 вказані максимальні значення Iu та відповідні йому ступінчасті напруги Ui та номінальна перемикаюча здатність PstN


Таблиця 2 – Номінальний струм навантаження (Iu), номінальна ступінчаста напруга (Ui), номінальна перемикаюча здатність (PstN)

 

Номінальний перемикаючий струм навантаження Iu, відповідна йому номінальна ступінчаста напруга Ui, визначаються кривою номінальної перемикаючої здатності (схема 1а, 1б)


Схема 1a – Номінальні перемикаючі здібності (номінальний струм навантаження Iu[A]; номінальні східчасті напруження Ui[V] )
 
Схема 1б – Номінальні перемикаючі здібності (номінальний струм навантаження Iu[A]; номінальні східчасті напруження Ui[V]).

При перезбудженні трансформатора максимальна ступінчаста напруга може бути завищена на 10% за умови, що здатність перемикання обмежена до її номінального значення. Максимальна здатність перемикання Pstmax – це максимальна потужність, при якій перемикач може безпечно переключити регуляційну обмотку з одного сусіднього ступеня на іншу.
Відповідно до IEC 60214-1:2003 m 5.2.2.2. максимальна перемикаюча здатність підтверджується при дворазовому максимальному номінальному струмі і відповідному йому ступінчастому напрузі і дорівнює номінальної перемикаючої здатності, помноженої на 2, тобто.


                                                                                  Pstmax = 2Ium.Ui = 2PstN


Специфічні комутаційні режими пояснені у загальному каталозі перемикаючих пристроїв виробництва ХХІБ.

1.3 Електрична та механічна витривалість.


Електрична витривалість дугогасних контактів у контакторі залежить від багатьох факторів, пов'язаних з умовами експлуатації. У таблиці 3 наведені середньозважені величини числа перемикань до ревізії і зміни контактів, отримані експерементальним шляхом з реальними навантаженнями на дугогасних контактах при максимальному номінальному струмі навантаження, Ium[A] номінальному ступеневому напрузі Ui[V] і cosφ=1.


                                                                  Таблиця 3 – Електрична та механічна витривалість
Електрична та механічна витривалість перемикаючих пристроїв серії RS 9/9.3
(1) Один раз на 5 років для 200А, 3 роки для 400А та 2 роки для 630А,800А,1200А та 1600А. Детальні дані про кількість перемикань до інспекції, для різних перемикаючих пристроїв наведені в 'Інструкції з монтажу та експлуатації RS9/RS9.3'.

 

1.4 Рівень ізоляції


Рівень ізоляції перемикаючого пристрою визначається рядом витриманих напруг. Номінальна витримана напруга до землі вказана в таблиці 1.
Дана напруга визначена національними та міжнародними стандартами. Внутрішня ізоляція відмірюється залежно від напруги, що виходять на відхиленнях трансформаторної обмотки до різних частин виборця, передвиборчого та контактора.

На схемі 3 показані основні схеми з'єднань та типові ізоляційні відстані для них.

Витримані напруги різними ізоляційними відстанями зазначені в таблиці 4. Для правильного вибору перемикаючого пристрою дані напруги повинні бути узгоджені з напругами, які з'являються при випробуванні блискавковим імпульсом напруги та випробуванні індуктивним напруженням, прикладеним на трансформатор. Необхідно взяти під увагу найбільш несприятливе робоче положення перемикаючого пристрою. Ізоляція до землі та ізоляційний ряд виборця не пов'язані між собою і можуть бути обрані згідно з конкретними вимогами.