Перемикачі серія RS 12 / 16

 

Перемикач RS 12/16 призначений для регулювання напруги в силових трансформаторах під навантаженням. Завдяки їх високій надійності та модульній конструкції, перемикаючі пристрої серія RS 12/16 можуть використовуватись у силових трансформаторах для технологічних потреб. Комплект перемикаючого пристрою RS 12/16 з моторним приводом MZ-4.1 відповідає вимогам стандарту IEC 60214 1-2003.

Варіанти виконання можуть бути для роботи в країнах з помірним, тропічним чи холодним кліматом, а також виконання за вимогами клієнтів.

 

 

 

 

 

1. Основні технічні дані перемикаючих пристроїв серії RS 12/16


 Таблиця 1 – Основні технічні дані
Основні технічні дані перемикаючих пристроїв серії RS 12/16

 

Примітки: (1) Докладніше дивись розділ 1.2 (2) Тільки для RS12 Y. (3) Про точне все кожного типу ПУ дивись прикладене загальне креслення.
1.2. Номінальний струм навантаження (Iu), номінальна ступінчаста напруга (Ui), номінальна перемикаюча здатність (PstN).
Номінальний струм навантаження (проходить) Iu і відповідна йому номінальна ступінчаста напруга Ui, визначаються кривою для перемикаючої здатності ( сх.1 ) При перезбудженні трансформатора максимальна ступінчаста напруга може бути завищена на 10% за умови, що перемикальна здатність обмежена до її перемикання.

Схема 1 -Номінальна перемикаюча здатність (ступінчастий струм, що проходить Iu [А], ступінчаста напруга[Ui])

Ступінчаста напруга обмежується, так само, і максимальною напругою по діапазону, визначеним на базі ізоляційних випробувань виборця. Найвища робоча напруга по діапазону, визначена за вищевказаним критерієм, не повинна перевищувати значення з таблиці нижче:
Номінальна перемикаюча здатність, ступінчаста напруга перемикаючих пристроїв серії RS 12 / 16
Максимальна здатність перемикання (Pstmax) – це максимальна потужність, при якій перемикаючий пристрій може здійснити перемикання. Згідно з IEC 60214-1:2003 m 5.2.2.2. максимальна перемикаюча здатність, як мінімум, повинна дорівнювати номінальної перемикаючої здатності, помноженої на 2, тобто.
                                                                                               Pstmax = 2PstN = 2Ium.Ui
Специфічні комутаційні режими пояснені у загальній специфікації перемикаючих пристроїв виробництва ХХІБ.

1.3 Електрична та механічна витривалість
Електрична витривалість визначається кількістю перемикань до граничної зношеності дугогасних контактів контактора. Число перемикань до ревізії дано в таблиці 2.
Електрична витривалість визначена при випробуванні максимальним номінальним струмом Ium і номінальною ступінчастою напругою Ui[V] при cosφ=1.
Електрична та механічна витривалість перемикаючого пристрою серії RS 12/16
(1) спеціальне виконання
(2) не менше: 5 років – для 200 А
                                          3 роки – для 400 А
При струмі, що проходить, нижче Ium число перемикань до зміни контактів визначається за схемою 2
Число перемикань до зміни контактів
                                                           Схема 2-Кількість перемикань до зміни контактів

1.4 Рівень ізоляції
Рівень ізоляції перемикаючого пристрою визначається рядом витриманих напруг.
Номінальна витримана напруга до землі вказана в таблиці 1. Дана напруга визначена національними та міжнародними стандартами. Коли вибирається пристрій, що перемикає необхідно мати на увазі як ізоляційні рівні до землі і між фазами, так і ізоляційний рівень на внутрішніх ізоляційних відстанях. Ізоляційний рівень внутрішньої ізоляції визначається впливами напруги, які виходять від трансформаторної обмотки при впливах напруги при випробуванні та експлуатації. На схемі 3 показані основні схеми з'єднання та типові для них ізоляційні відстані.
Витримані напруги на різних ізоляційних відстанях вказані в таблиці 3. Для правильного вибору перемикаючого пристрою дані напруги повинні бути узгоджені з напругою, яка з'являється при випробуванні імпульсною хвилею індуктивною напругою. Необхідно взяти під увагу найбільш несприятливе робоче положення перемикаючого пристрою. Ізоляція до землі та ізоляційний ряд виборця не пов'язані між собою і можуть обиратися за конкретними вимогами.
Витримані напруги