Перемикач RS 5 призначений для регулювання напруги в силових трансформаторах під навантаженням і використовується з обмотками, пов'язаними

 Перемикач RS 5Перемикач RS 5 призначений для регулювання напруги в силових трансформаторах під навантаженням і використовується з обмотками, пов'язаними "трикутником". Завдяки їх високій надійності, перемикаючі пристрої цієї серії можуть використовуватися в пічних трансформаторах, трансформаторах для електролізу та ін. Комплект перемикаючого пристрою RS 5 з моторним приводом MZ-4.1 відповідає вимогам стандарту IEC 60214 1-2003.

 

Варіанти виконання можуть бути для роботи в країнах з помірним, тропічним або холодним кліматом, а також виконання відповідно до вимог клієнтів.

 

 

 

 

Основні характеристики перемикаючих пристроїв серії RS 5/5.3
    

 Таблиця 1Основні технічні дані перемикаючих пристроїв серії RS 5/5.3

  RS 5/5.3

Примітки : (1) Перемикач RS5 з овальним фланцем, а перемикач RS5.3 з круглим. Усі інші технічні дані їм однакові.
(2) Мінімальний об'єм консерватора, обумовлений температурним розширенням олії при зміні температури від -30ºC до +100ºC: ΔV=0.1Vs+5 (dm3) Перемикач
RS5 може працювати з номінальним навантаженням при температурі олії від – 25ºC до +115ºС.

1.2. Номінальний струм навантаження (Iu), номінальна ступінчаста напруга (Ui), номінальна перемикаюча здатність (PstN).
Таблиця 2 – Номінальний струм навантаження (Iu), номінальна ступінчаста напруга (Ui), номінальна перемикаюча здатність (PstN)
Таблиця 2

У таблиці 2 вказані максимальні значення Iu і відповідна йому ступінчаста напруга Ui та номінальна перемикаюча здатність PstN. Номінальний перемикаючий струм навантаження Iu, що відповідає йому номінальна ступінчаста напруга Ui, визначаються кривою номінальної перемикаючої здатності (сх.1)

Схема 1 - Номінальна перемикаюча здатність (номінальний струм, що проходить Iu [A]; номінальне ступінчасте

При перезбудженні трансформатора максимальна ступінчаста напруга може бути завищена на 10% за умови, що здатність перемикання обмежена до її номінального значення. Максимальна здатність перемикання Pstmax – це максимальна потужність,
при якій перемикач може безпечно переключити регуляційну обмотку з одного ступеня на сусідню з нею.


Згідно з IEC 60214-1:2003 n 5.2.2.2. максимальна перемикаюча здатність підтверджується при дворазовому максимальному номінальному струмі і відповідному йому ступінчастому напрузі і дорівнює номінальної перемикаючої здатності, помноженої на 2, тобто Pstmax = 2Ium.Ui = 2PstN. Специфічні комутаційні режими з'ясовано у загальному каталозі перемикаючих пристроїв виробництва ХХІБ.

1.3 Електрична та механічна витривалість


Електрична витривалість дугогасних контактів у контакторі залежить від багатьох факторів, пов'язаних з умовами експлуатації.
У таблиці 3 дано середньозважені значення числа перемикань до ревізії і зміни контактів, отримані експерементальним шляхом з реальними навантаженнями на дугогасних контактах при максимальному номінальному струмі навантаження, номінальному ступінчастому напрузі Ui[V]
і cosφ=1.
                               Таблиця 3 – Електрична та механічна витривалість
 Електрична та механічна витривалість

                                                   5 років для 200А
     (1) Хоча б один раз на         3 роки для 400А
                                                   2 роки для 630А та 1250А

Детальні дані про кількість перемикань до інспекції для різних перемикаючих пристроїв дано в інструкції з монтажу та експлуатації RS5/RS5.3 ”.
При робочому струмі меншому, ніж Iu max. число перемикань до заміни контактів визначається за схемою 2.
схема 2
                                       Схема 2 - Число перемикань до зміни контактів
 

1.4. Рівень ізоляції


Рівень ізоляції перемикаючого пристрою визначається рядом витриманих напруг. Номінальна витримана напруга до землі вказана в таблиці 1.
Дана напруга визначена національними та міжнародними стандартами. Внутрішня ізоляція відмірюється залежно від напруги, що виходять на відхиленнях трансформаторної обмотки до різних частин виборця, передвиборчого та контактора. На схемі 3 показані основні схеми з'єднань та типові ізоляційні відстані для них. Витримані напруги для різних ізоляційних відстаней вказані у таблиці 4.

 

Для правильного вибору перемикаючого пристрою дані напруги повинні бути узгоджені з напругами, які з'являються при випробуванні імпульсною хвилею, індукованою напругою та випробуванні прикладеним напругою 50 Hz. Необхідно взяти до уваги найбільш несприятливе робоче положення перемикаючого пристрою . Ізоляція до землі та ізоляційний ряд виборця не пов'язані між собою і можуть бути обрані згідно з конкретними вимогами.